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Paul Jaboulet Aîné - Hermitage la Chapelle 1990

Paul Jaboulet Aîné - Hermitage la Chapelle 1990

Robert Parker Online: The 1990 La Chapelle is the sexy and opulent. I had the 1990 at the Jaboulet tasting, and again out of a double magnum three months ago. On both occasions it was spectacular, clearly meriting a three-digit score. The modern day equivalent of the 1961, it deserves all the attention it has garnered. The color remains an opaque purple, with only a slight pink at the edge. Spectacular aromatics offer up aromas of incense, smoke, blackberry fruit, cassis, barbecue spice, coffee, and a touch of chocolate. As it sits in the glass, additional nuances of pepper and grilled steak emerge. There is extraordinary freshness for such a mammoth wine in addition to abundant tannin, an amazing 60-second finish, and a level of glycerin and thick, fleshy texture that have to be tasted to be believed. Despite its youthfulness, the 1990 La Chapelle is lovely to drink, although it will be even better with another 5-6 years of cellaring; it should age for 35-40+ years. Anticipated maturity: 2005-2050 Add to Print List Rhone Book # B3 Jan 1997 Robert Parker 100 Drink 2005 - 2040 $550-$1134 The 1990 La Chapelle is monumental. It is almost black in color. Tasted several times in 1996 along with the 1989, 1988, 1983, and 1978, it was easily the most intense and complete wine of the group. The finest La Chapelle made since the 1961 and 1959, it is even richer, deeper, and more highly extracted than the perfect 1978. The percentage of new oak was increased to 50% because of the wine's power. The maceration period lasted an amazing 44 days. While Jaboulet experimented with prebottling filtration during the mid-eighties, this wine was put in the bottle with no processing. The huge nose of pepper, underbrush, and black fruits displays amazing intensity. In the mouth the wine has awesome concentration, extraordinary balance and power, and a fabulously long, huge finish that lasts for more than a minute. The tannins are considerable, but the prodigious quantities of sweet fruit and multidimensional, layered feel to the wine make it one of the most incredible young red wines I have ever tasted. Anticipated maturity: 2005-2040+. Last tasted 11/96.
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1990

Art.-Nr.: 30-200065
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Zu den modernen Weinlegenden gehört Hermitage la Chapelle von Jaboulet-Ainé. Wahrscheinlich ist der längst größtenteils ausgetrunken, bevor er seinen Höhepunkt erreicht. Ich habe deshalb meine eigenen Flaschen noch nicht angerührt und gedenke das erst im nächsten Jahrzehnt zu tun. Meine erste Begegnung mit diesem Wein hatte ich 1995 auf einer großen Hermitage la Chapelle Probe, unglaublich dichte Farbe, fällt aus der Rolle, üppige, süßliche Nase, am Gaumen astringierend, massive Tannine, wird mit der Zeit etwas weicher – 95/100. Bis 2000 folgten etliche Flaschen, auch Halbe, die sich immer zwischen 93 und 95/100 bewegten. 2001 auf der 90er Probe im Eden Parc ließ ich mich zu 97+/100 hinreißen. Nach weiteren, wieder recht verschlossenen Flaschen, notierte ich Anfang 2007 auf einer Probe: so langsam öffnet er sich. Lakritz ohne Ende, Komplexität, Dichte, hoher aromatischer Druck am Gaumen, unglaubliche Länge, für dieses endlich überzeugende Geschoss sind in dieser Form durchaus schon 99/100 drin. Zur absoluten Topform dürfte er aber noch 10 Jahre brauchen. Das zeigte sich dann im Sommer 2007 auch wieder in Boston im Troquet, das gewohnte, superdichte, lakritzige Kraftbündel, noch sehr jung und gut 10 Jahre von der besten Zeit entfernt - 96+/100. 2008 war er so reif, dass mir um meine eigenen Bestände Angst und Bange wurde. Nur die sehr dichte, schwarzrote Farbe schien noch kein Alter anzudeuten. Offen, explosiv, alles zeigend die lakritzige, sehr süße Nase mit pflaumiger Frucht, Hollunder und Schokolade. Am Gaumen sehr druckvoll und aromatisch, dabei schon erstaunlich rund und voll da – 99/100.(Quelle: wineterminator.com Dr. Becker).
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