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Château Pétrus Pomerol 1947

Petrus kann in guten, echten Flaschen eine richtige Hedonisten-Oper sein. 1993 in unserer Jahrhundert-Probe habe ich ihn mit damals "21/20" noch über den perfekten Cheval Blanc gesetzt, ein Wahnsinnswein. 1995 eine belgische Händlerabfüllung, die der Chateauabfüllung in nichts nachstand, dicht, Süße, Mokka, einfach toll - 100/100. 1997 zu Jörg Müllers 50. eine französische Händlerabfüllung, erst verhalten, brauchte viel Luft, dichte Farbe, entwickelte feine Anis und Lakritzaromen, wurde mit der Zeit enorm druckvoll und lang, ganz großer Bordeaux - 98/100. Im selben Jahr eine Calvet-Magnum, der hellste des Flights, wenig Konzentration, deutlich schwächer als meine 1tel - 93/100. Auch als Vandermeulen-Abfüllung ist Petrus groß, vielleicht nicht ganz so üppig, wie die Chateauabfüllung, aber möglicherweise langlebiger. 1992 bei Drawert Kraft, Fülle, deutlich mehr als ein Maul voll, langer Abgang, noch sehr frisch - 100/100. 1996 auf sehr hohem Niveau dem 47er Margaux Vandermeulen nur knapp unterlegen, ebenso 1997, wo sich auch noch Conseillante Vandermeulen knapp davor schob. 2005 auf René Gabriels großer Petrus Probe in der ersten Vandermeulen Flasche platt, in der zweiten dichte Farbe, portig, süß, riesengroß, Power ohne Ende. Das ist die Kraft und die Herrlichkeit – 100/100. Ebenfalls auf 100 Punkte Niveau zwei weitere Flaschen im Sommer 2005, eine mit unendlichem Schmelz und feiner Süße, die andere noch etwas dichter und jünger wirkend. 2007 von der Substanz her wieder ein klarer Kandidat für 100/100, aber leider korkig, das tut weh!. Und dann war da leider im Januar 2007 auch noch eine gefälschte Magnum, die ein Weinfreund bei einem renommierten Auktionshaus erstanden hatte (Quelle: wineterminator.com Dr. Becker).
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1947

Art.-Nr.: 10-00042B

4.750,00 €
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Allergene: Sulfite; Abfüller: Erzeuger;
Alkohol.: 10-14%

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100 points, Robert Parker, Wine Advocate January 1998 The 1947 Petrus is the most decadent "wine of the century." While not as port-like as the 1947 Cheval Blanc, it is a massive, unctuously-textured, viscous wine with amazing power, richness, and sweet fruit. The nose explodes from the glass, offering jammy fruit, smoke, and buttery caramel scents. The wine's viscosity is reminiscent of 10-W-40 motor oil. It is so sweet, thick, and rich one suspects a spoon could stand upright. The wine is loaded with dream-like quantities of fruit, as well as high alcohol, but there is no noticeable tannin. While drinkable now, given its amazing fruit extract, and high levels of glycerin and alcohol, it is capable of lasting two more decades. 100 points, Robert Parker, Wine Advocate October 1994 Tasted 11 Times With Consistent Notes The 1947 Petrus is the most decadent "wine of the century." While not as port-like as the 1947 Cheval Blanc, it is a massive, unctuously-textured, viscous wine with amazing power, richness, and sweet fruit. The nose explodes from the glass, offering jammy fruit, smoke, and buttery caramel scents. The wine's viscosity is reminiscent of 10-W-40 motor oil. It is so sweet, thick, and rich one suspects a spoon could stand upright. The wine is loaded with dream-like quantities of fruit, as well as high alcohol, but there is no noticeable tannin. While drinkable now, given its amazing fruit extract, and high levels of glycerin and alcohol, it is capable of lasting two more decades. 100 points, Robert Parker, Wine Advocate December 1993 Drunk twice in the last three months (believe me, I know how lucky I am), the 1947 Petrus is the most decadent "wine of the century." While not as port-like as the 1947 Cheval Blanc, it is a massive, unctuously-textured, viscous wine with amazing power, richness, and sweet fruit. The nose explodes from the glass, offering jammy fruit, smoke, and buttery caramel scents. The wine's viscosity is reminiscent of 10-W-40 motor oil. It is so sweet, thick, and rich one suspects a spoon could stand upright. The wine is loaded with dream-like quantities of fruit, as well as high alcohol, but there is no noticeable tannin. At two tastings (a chateau-bottled offering in New York and a Belgian bottling in Bordeaux), the only difference I noted was that the Belgian-bottled wine was slightly more evolved. While drinkable now, given its amazing fruit extract, and high levels of glycerin and alcohol, it is capable of lasting two more decades.