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Château Cheval Blanc 1982

Als einer der Superstars galt mal Cheval Blanc. Ich habe diesen Wein sicher gut 2 Dutzend mal trinken dürfen. Dabei habe ich ihn euphorisch auf klaren 100/100 ebenso erlebt, wie auch verschlossen. Leider mehrfach auch in eindeutig gefälschten Flaschen, in denen alles war, nur kein Cheval Blanc. Große Vorsicht ist deshalb beim Nachkauf angesagt! Groß war der Cheval Blanc Ende der 80er, Anfang der Neunziger. Dann begann er sich zu verschließen. 1993 auf der Gigantenprobe im Caveau Riesenenttäuschung, Nase weg, Kraft weg, Opulenz weg. Danach mehrere, weitere Enttäuschungen. 1999 auf Willi Krählings großer Cheval Blanc Probe eine feine, aber noch verdammt jung und verschlossen wirkende Doppelmagnum, an der man aber das gewaltige Potential erkennen konnte. – 95/100. Im selben Jahr in einer 82er Probe aus der 1/1 irre Süße und Extraktdichte, der Wein des Flights, ein Highlight des Abends – 100/100. Auch 2001 dreimal aus sehr rechtzeitig dekantierten Flaschen ein perfektes 100/100 Erlebnis. 2004 wieder etwas verschlossen wirkend. Ich würde(und werde!) dem Cheval Blanc noch ein paar Jahre im Keller gönnen. So kam er 2006 auf der großen Cheval Blanc Probe ganz langsam wieder aus seinem Schneckenhaus heraus. Dabei ist das ein gewaltiges Konzentrat mit süßem Extrakt, praller Frucht, mit einer unglaublichen Dichte, Fülle und Kraft, da waren an diesem Abend 96/100 im Glas. Zuletzt 2007 wieder eine seltsame Flasche, Cheval Blanc war wohl drin, aber sicher kein 82er (Quelle: wineterminator.com Dr. Becker).
Weinwisser (19.11.2002) : 20/20 Trinkreife : -2020 Wine Spectator (30.06.2001) : 96 All in harmony. Deserves its reputation. Dark ruby. Smoke, black truffle, berry and cherry. Full-bodied, velvety and fine.
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VintagePrice
1982

Art. No.: 10-00026

895.00 €
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1,193.33 €/Liter

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Contains sulfities; Producer: estate;
Alc.: 10-14%

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Parker N° 129 (26.06.2000) : 99 Trinkreife : -2015 This was consistanly a perfect wine early in its life, but it seems to be going through a stage where the tannins are more present, and the extraordinarily exotic opulence the wine had young, while still present, is not now as dominant a characteristic. Nevertheless, there is plenty to admire in this full-bodied, very lush Cheval Blanc that has reached full maturity. Sweet notes of red and black fruits intermixeed with licorice, spice box, and incense jump from the glass. On the palate, the wine is full-bodied, layered, and very rich. It seems to develop interesting nuances the more it sits in the glass, and then suddenly takes a dive. A very fascinating Cheval Blanc, and certainly the greatest Cheval Blanc after the 1964 and before the 1990. Anticipated maturity: now-2016. Last tasted, 1/03. Robert Parker, Bordeaux Book (4) I thought the 1990 Cheval Blanc was the greatest Cheval Blanc following 1982 and before 2000. In a half dozen recent side-by-side comparisons, it was literally no contest, with the 1990 simply beating up on a great, but less dimensional and seemingly less concentrated 1982. But great wine is never that predictable, and I always say, "Thank God for the mysteries and things we can never quite figure out." The 1982 Cheval Blanc, which I thought was a 100-point wine in its first 5-6 years of life before it entered an awkward, adolescent stage - seemingly never to rebound and live up to my high hopes, was in full majestic glory on the gorgeous night in Washington, DC. Absolutely perfect, it had people shaking their heads with its glorious perfume, complexity, richness, opulence, and decadence. Of course, in 1982 there was no selection made and no second wine at Cheval Blanc, which may give readers an idea of how extraordinary more recent vintages could be - assuming the raw materials were as magical as they were in 1982. Robert Parker, Hedonists Gazette Revealing considerable amber in its dark plum/garnet colour, this intensely fragrant 1982 is somewhat of a paradox in that the front end suggests full maturity, but the mid-palate, finish, and overall texture denote a closed wine. A gorgeously sweet entry displays flavours of caramel, roasted coffee, jammy red and black fruits, coconut, and smoke. It is fat and full-bodied, with considerable tannin, structure, and muscle in the finish. Flamboyantly rich and precocious early in life, it is going through an awkward stage where the tannin is present, but it is also sexy, juicy, and formidably-structured. When the 1982 Cheval Blanc's component parts become totally in sync, it will be capable of meriting a three-digit rating. Anticipated maturity: now(?) - 2015.